Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

  • Žiemos tema daržininkams kaip niekad aktuali – į stiklainius keliauja pomidorai, agurkai, žirneliai, paprikos ir kitos gėrybės

    Daržininkams šie metai neprasti, mėgstamų daržovių derlius gausus. Belieka pagalvoti, ką daryti su tuo, ko nepavyksta iškart suvalgyti. Alytiškės Dianos Maldanytės šeimos daržas taip pat pilnas gėrybių, namiškiai tiek nė nesuvalgo. Todėl moteris ruošia atsargas žiemai. Mėgstamais šeimos receptais ...
  • Šašlykų sezonas – kuo rizikuojame?

    Traški, apskrudusi, auksinės spalvos odelė – turbūt geidžiamiausias kepimo rezultatas. Visgi jis, tikėtina, indikuoja susidariusias kancerogenines medžiagas, net jei mėsą kepame be papildomų riebalų ant grotelių ar iešmo. Apie pavojus, kylančius netinkamai paruošus mėsą, ir būdus, kaip šios vasaros i&s...
  • Unikali idėja: vištidė su „žaidimų kambarėliu“

    Vilniaus rajone su šeima gyvenantis Artūras stebisi, kodėl iki šiol Lietuvoje taip tradiciškai auginamos vištos, nebandoma ieškoti įdomių, šiuolaikiškų sprendimų. Šeimai pasiryžus auginti vištų pulkelį, pasinaudodamas architektūros studijose įgytais įgūdžiais, mokęsis baldžiaus-stali...
  • Namuose pražydo monstera: augintojai tai – tikras stebuklas!

    Šakių rajone gyvenanti Aldona Markevičienė sodyboje augina daug Lietuvoje retų augalų. Sode vaisius nokina figos, nektarinai, persimonai, moteris eksperimentuoja ir su ne daug kam girdėtomis aziminomis, zizifu jujuba, hovenija, feichoja. Regis, nieko stebėtina, kad namuose augina madingąją monsterą. Bet tikru stebuklu ji vadina – bi...
  • Nepamirštami Vytaro Radzevičiaus kulinariniai nuotykiai: ugnikalnyje keptos bulvės, lėktuve sutrūkusi žarnų pakuotė, su bananais raugti agurkai

    Žymus žurnalistas, keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius viešėjęs neseniai Kėdainiuose praūžusiame Agurkų festivalyje, skaitė paskaitą „Virtuvės geografija: valgoma – nevalgoma“, pristatė skirtingų pasaulio virtuvių patiekalus. Kai kurie šokiravo net jį patį, mačiusį daug neįprastų dalykų. Beje, keliaudamas...
  • Kaip apsaugoti vynuoges nuo vapsvų?

    Saldžios vynuogės vilioja vapsvas, įvairias muses ir bites. Vabzdžiai praduria prinokusių uogų odelę ir išsiurbia sultis, o „sukapotos“ uogos ima pūti. Nesmagu, kai įdėjus nemažai darbo ir pagaliau sulaukus gardžiosios valandėlės, už akių užbėga maži zvimbiantys vabzdžiai. Kaip nuo jų apsisaugoti ir ne tik jiems leisti smaguri...
  • Vasaros desertas – želės tortas

    Šiltomis vasaros dienomis, ne paslaptis, kad keičiasi mitybos racionas. Užsimanius deserto, pagalvoji ne apie sviestinę bandelę ar riebaus torto gabalą, bet apie ką nors gaivaus ir nebūtinai šalto. Iš tiesų yra puiki alternatyva – nei kepti, nei virti, mažai kaloringi ir skanūs želės gaminiai. Kėdainietė Egidija Užtupi...
  • Kova su paukščiais – lyg su vėjo malūnais

    Uogų derlius šiemet Lietuvoje užderėjo neblogas, tačiau daugelis augintojų džiaugsmu netrykšta. To priežastis – paukščiai, nusiaubę ištisus uogynus ir ūkininkams pridarę didelių nuostolių. Paukščiai šiemet tapo tikru galvos skausmu uogų augintojams, nes, kaip teigė „Ūkininko patarėjo“ p...
  • Deucijos: kokią veislę rinktis sodybai?

    Mūsų seneliai šiuos augalus vadindavo radastomis, mes jas vadiname – deucijomis (Deutzija Thunb.). Šių neaukštų krūmelių gentyje yra apie 60 rūšių, savaime augančių Rytų Azijoje, Himalajuose, tačiau Lietuvoje auginamos vos penkios. Selekcininkų dėka jau galime auginti naujos kartos dar nematytų ir grožiu stebina...
  • Fantazijos įkvėpti raudonųjų serbentų drebučiai

    „Uogos noksta eidamos lenktynių... Kai nespėjame suvartoti iškart, tenka virti uogienes“, – sako Vilkaviškio rajone, Pilviškiuose gyvenanti Gitana Sasnauskienė ir siūlo išsivirti dviejų skonių raudonųjų serbentų drebučių: mums jau įprasto ir su lengvu aitriųjų pipiriukų poskoniu.
  • Rojaus kampelis greta girios su vilkais, ūkiu, globojamais vaikais ir priglaustais augintiniais

    Senelių sodyboje įsikūrusių ir ją atnaujinusių Gendrutės ir Henriko Karitonų rūpesčiai ne tik ūkis, daržai, sodai ir gėlynai. Per beveik 30 metų jų šeimoje užaugo ir dar auga net 31 vaikas. Daugelis jų čia atrado naujus, jaukius namus ir rūpestingus globėjus. Gamtos apsuptoje sodyboje visi mokėsi tų pačių vertybių – atjautos, suprat...
  • Violetinė levandų magija

    Apie levandas beveik viską žinanti Jurgita Marazienė pasakoja turinti maždaug 500 sodinukų. Daugelis jų pasėti iš dviejų krūmų, kuriuos moteris parsivežė iš Anglijos. Bet tikriausiai sodinti jau ūgtelėjusius sodinukus paprasčiau ir rezultatas greitesnis. Sukaupusi daug patirties Jurgita žino, kada geriausiai sodinti levandas ir kok...
  • „Zvimbiančioje Jurgitos rančoje“ – gėlių ir bičių rojus

    „Zvimbianti Jurgitos ranča“ – taip 6 ha sodybą, iš kurių 60 arų apsodinti gėlynais, vadina Jurgita Marazienė. Jaučakiuose, Kauno rajone, netoli Vilkijos esančiame ūkyje verda gyvenimas – čia ne tik zvimbia bitutės, savus garsus leidžia pulkai naminių paukščių – ančių, vištų, patarškų, kal...
  • Ankstyvųjų veislių bulvės jau keliauja į krepšius

    Net ir patyrę, daug metų žemę dirbantys ūkininkai, tokių keistų dalykų kaip šiemet nėra matę. „Valuckų ūkio“ savininkė Alvytė Valuckienė pasakoja, kad susivėlinusi bulves pasodino gegužės viduryje, bet ankstyvąją ‘Colomba‘ pradėjo kasti bent dešimt dienų anksčiau nei įprastai. „Įdomūs metai – vėl...
  • Naminių paukščių sveikatingumo problemos

    Paukščių augintojai, ypač pradedantys sparnuočių laikytojai, dažnai susiduria su paukščių auginimo teorinių žinių ir praktinės patirties trūkumu, todėl, prieš pradedant auginti paukščius, tikslinga būtų pasikonsultuoti su patyrusiais augintojais, paukštininkystės specialistais.
  • Kėdainiuose nuaidėjo žaliausias festivalis Lietuvoje

    Praėjusį šeštadienį, liepos 13-ąją, į Kėdainius sugrįžo tradicinis žaliausias festivalis Lietuvoje. Miesto parke, karaliavo jo didenybė agurkas. 27-ąjį kartą įvykęs festivalis atidarytas vedėjui sušukus: ,,Žalias žalias“, o dalyviams atsakius – „Agurkėlis“.
  • Degustavo ledus su medaus „gintarėliais“

    Kupiškis („Kupiškėnų mintys“). Lukonyse, brolių bitininkų Igno ir Viliaus Jackevičių ūkyje, surengta bandomojo produkto prototipų degustacija. Ragauti inovatyvūs minkšti valgomieji ledai su medumi ir medaus pagardais, arba kitaip – medaus „gintarėliais“.
  • Agurkus mėgstame – bet ar žinome, ką mėgsta agurkai?

    Rastume vos vieną kitą daržą ar šiltnamį be agurkų. Net jei kas nors nelabai mėgsta valgyti juos ką tik nuskintus, tikrai daugelis gardžiuojasi traškiais raugintais ar marinuotais agurkais. O ką „suvalgo“ pats agurkas? Ką turėtume žinoti apie jų mitybą ir tręšimą?
  • Marinuoti kiaušiniai, gardūs sūriai – viskas iš kaimiškų produktų

    Kelmės rajone nemažą ūkį turinti Laima Ralienė sako, kad daug ką patys užsiaugina, darbo daug, bet atsiperka – džiaugiasi, kad turi sveikų, savų, naminių produktų. Pati užaugina vištas nuo mažų viščiukų, užtat namuose niekada nestinga kiaušinių, o iš karvučių gaunamo pieno spaudžia įvairių rūšių sūrius. L...
  • Tvenkinys apaugo nendrėmis – kaip jas suvaldyti?

    Tvenkinys sodyboje – ir puošmena, ir atgaiva karštomis vasaros dienomis. Pakrantėje ir vandenyje augantys laukiniai augalai jam suteikia natūralumo, įkvepia gyvybės, kai tarp šnarančių lapų apsigyvena paukšteliai, pirmyn atgal šaudo laumžirgiai, vakarais pakoncertuoja varliukai. Tačiau ką daryti, kai toki...
  • Ir viena ožka gali įkvėpti verslui

    Gyvenimas šypsosi atkakliesiems, tą dar kartą patvirtino buvęs vilnietis Alvydas Paliukėnas. Nusipirkęs sodybą Dzūkijoje ir įsikūręs Alytaus r., Plasapninkų k., jis išbandė ne vieną veiklą, kol atrado savąjį pašaukimą – sūrininkystę.
  • Ne bet koks medus tinka kiekvienam – štai, kaip išsiaiškinti, kuris geriausias

    Per trumpą savo gyvenimą bitė gali į avilį prinešti 6–8 g nektaro. Joms tenka aplankyti 2 milijonus žiedų, kol pagamina 500 g medaus. Bet kiekviena jo rūšis skirtingai veikia žmogaus organizmą, tad nereikėtų nustebti, kad vienus liepų medus paveiks neigiamai, užtat grikių ar rapsų sustiprins sveikatą. Štai į ką, pasak ...
  • Česnakų derlius – visu mėnesiu anksčiau

    Šiemet neįprastai anksti raunami žieminiai česnakai. Vienos daržininkės tai jau padarė, kitos ruošiasi rauti artimiausiomis dienomis. Net prityrusios daržininkės stebisi, kad šiemet česnakų derlių reikia nuimti neįprastai anksti – liepos pradžioje.
  • Kol atostogavote, agurkai peraugo?! Uteniškės receptai padės išspręsti problemą

    Neseniai prabėgęs birželis estafetę gausinti ir brandinti daržo bei sodo gėrybes perdavė liepai. Norisi jomis vaišintis ne tik šiandien, bet ir pagalvoti apie atsargas žiemai. Uteniškė Violeta Pavilonė pasakoja, kol keliavo, jos agurkai spėjo peraugti, beliko pjaustytus ir į stiklainius talpinti, bet skonis jų geras, nes i&s...
  • „Laiko duobe“ vadinamoje sodyboje persipina legendos, senos ir naujos istorijos

    Raseinių rajone, laukinės gamtos apsuptyje esančią sodybą dabartiniai šeimininkai vadina „Laiko duobe“. Nors senieji statiniai neatpažįstamai pasikeitė, senosios legendos ir tikros istorijos čia neužmirštamos. Beje, ne vieną naują nutikimą, vertą įrašyti į Kejėnų kaimo metraštį, pasakoja jau beveik du de&s...
  • Maisto saugos patarimai, kuriuos turime žinoti, kai vasara įkaista

    Ar žinojote, kad vasarą padidėja tikimybė susirgti suvalgius nesaugaus, tam tikromis bakterijomis užkrėsto maisto? Įsibėgėjanti vasara, ilgesni savaitgaliai ar atostogos, kai oras tampa karštesnis, žmones skatina išvykti į gamtą ar tiesiog gaminti maistą ne namuose, kur mums yra įprasta aplinka su galimybe naudotis šaldytuvu...
  • Buksmedžius negailestingai siaubiantis ugniukas jau paplito po visą Lietuvą – sodininkams teks atkakliai pakovoti

    Kasmet buksmedinis ugniukas vis daugiau žalos pridaro Lietuvoje itin pamėgtiems buksmedžiams. Vos per vieną sezoną kenkėjo apnikta išpuoselėta visžalė gyvatvorė ar iš augalo suformuotos figūros gali visiškai nudžiūti ir nieko kita neliks, kaip jas pašalinti. Pirmą kartą Lietuvoje pastebėtas 2018 m. Vilniaus rajone ugn...
  • Bitininkas pasekė senelio pėdomis

    Šiaulių r. Kuršėnų miesto pakraštyje, buvusioje senelių ir tėvų sodyboje, gyvena žinomas krašto bitininkas, Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ pirmininkas Remigijus Šemeklis. Jis turi didelį bityną – 90 avilių „apgyvendino“ net penkiose ramiose vietose, toliau nuo dirbam...
  • Medlieva – juodasis sodo perlas

    Kelmės rajone, Užventyje gyvenanti Silva Vaškevičienė savo sodybą vadina „Mažmožių sodu“. Pasirinko tokį pavadinimą todėl, kad želdynai kuriami po truputėlį, neskubant ir įgyvendinant kilusias idėjas. Nors jau augina dvi Lamarko medlievas, ketindama pratęsti sodo projektą, planuoja įsigyti dar kelias.
  • Augalai kaip niekad ankstyvi: anksčiau pražydusias astilbes vejasi keliomis savaitėmis skubanti hortenzijų kolekcija

    Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune jau nuo pavasario augalai stebina neįprastai ankstyvu žydėjimu: birželio pabaigoje pradedantis žydėti tulpmedis, šiemet tokiu metu žydėjimą jau baigė. O paskutinę birželio savaitę pražydo... net ir rudens gėle vadinami jurginai. Tad nenustebino ir bent dviem-trimis savaitėmis anksči...
  • Pražydo rečiausia ir paslaptingiausia Lietuvoje gėlė

    Paskutinėmis birželio dienomis Neries regioninio parko darbuotojus pradžiugino pražydusi viena rečiausių Lietuvos gėlių – smulkiažiedė svila, dar vadinama smulkiažiede gegužraibe. Šių metų pavasarį ji buvo išrinkta 2024 metų Lietuvos laukine orchidėja. Tad kur gi slypi šio augalo paslaptis?!
  • Juodieji serbentai dar teikia vilčių

    Per paskutiniuosius dvejus metus juodųjų serbentų plotai Lietuvoje kiek sumažėjo, tačiau ne vieną dešimtmetį šias uogas auginantys ūkininkai nelinkę to sureikšminti. Jų nuomone, nors juodieji serbentai ir neįeina į lietuvių mėgstamiausių uogų trejetuką, šios vertingos uogos turi perspektyvą, o ją sieja su ateinančia j...
  • Į ankstyvesnį pomidorų derlių nusitaikė ir anksčiau atkutę kenkėjai bei ligos

    Netoli Grigiškių, Vilniaus rajone, sodyboje pomidorus auginanti Asta Skomskytė tikisi gausaus šiųmečio derliaus. Trijuose dideliuose šiltnamiuose su nano danga auga apie 200 skirtingų veislių pomidorų, vaisius terasoje ir balkone nokina dar keletas įdomių veislių. „Tradicinių veislių nemėgstu, ieškau tokių, kuri...
  • Uzbekiški patiekalai lietuvių stalui

    Labai pamėgome maistą gaminti kazane. Šiame inde pagaminti mėsos patiekalai, sriubos ar plovas yra ypatingo skonio. Plovo tėvyne vadinamame Uzbekistane šis indas dar populiaresnis. „Gal ir galima apsieiti su puodu, bet kazanas yra sielai!“ – „Rasoms“ yra užsiminęs Druskininkuose įsikūrusio restorano &b...
  • Specialisto įžvalgos padės pakeisti nusistovėjusias nuostatas apie vejos priežiūrą

    Jeigu manote, kad veja visada pjaunama tokiu pačiu aukščiu – klystate. Jeigu nupjautą žolę visada išnešate į komposto dėžę, galbūt verta to atsisakyti – kai kuriais atvejais naudinga ją paskleisti ant vejos. Apie vejos priežiūros subtilybes, jų tręšimą ir apsaugą nuo ligų bei kenkėjų pasakoja VDU Žemės ūki...
  • Pomidorų žiedai nemezga vaisių? Išeitis yra!

    Kai tik užklumpa vasaros karščiai, daržininkai pastebi, kad šiltnamyje auginami pomidorai vaisių mezga mažiau arba visai nemezga. Žiedų daug, bet kekėse vos viena kita užuomazga. Kodėl taip nutinka? Kartais pasvarstoma, kad gal auginti tik daržo lysvėje, nes lauke po­midorai vaisių užmezga gerokai daugiau. Bet šiltnamyje...
  • Patikrinkite, ar netikroji miltligė nepuola vynmedžių

    Jeigu ant vynuogių lapų atsirado rudų dėmių, jų vis daugėja ir lapai ima džiūti, greičiausiai vynmedžius apniko netikroji miltligė. Liga ne tik pažeidžia ir nubarsto lapus. Sergančio augalo uogos susiraukšlėja ir taip pat nubyra, o pavėlavus nupurkšti – liga gali sunaikinti visą vynmedį.
  • Patogenų plitimas tarp vabzdžių apdulkintojų

    Aštuoniose Europos šalyse atliktas tyrimas patvirtina, kad patogenai gali būti perduodami iš vienos vabzdžių apdulkintojų rūšies kitai. Todėl laukinių apdulkintojų sveikata gali būti paveikta, kai netoliese yra užteršta naminių bičių kolonija, apie bičių laikytojams ir aplinkos apsaugos požiūriu svarbų tyrimą p...
  • Šnarantys smilgų peizažai

    Žvilgčiodami pro namų ar automobilio langą į gamtos peizažus, juntame lėtą laiko tėkmę, nuosaikią sezonų kaitą. Kaip atsakytumėte į klausimą, kokiuose sodybos dekoratyviniuose augaluose geriausia „perskaitome“ visus metų laikus? Tikriausiai pagalvotumėte ne apie spalvingais žiedais želdynus puošiančias gėles, bet apie varpiniu...
  • Mėgstantiems mažus pomidoriukus verta išbandyti šias veisles

    Pasitaiko metų, kai stambiavaisių pomidorų derlius būna pastebimai menkesnis. Taigi visada verta pasisodinti vadinamųjų vyšniukų. Daržininkai yra pastebėję, kad net ir tada, kai tradiciniai pomidorai dera vėliau, mažyliai mezga geriau ir prinoksta anksčiau už kitus. Be to, jie atsparesni karščiams, džiugina spalvomis, formomis ir s...
  • Mėgėjų daržuose gali slėptis nelegalūs pesticidai

    Nors daugumą vaisių ir daržovių šiandien galime įsigyti visais metų laikais, tačiau Lietuvos gyventojai ypač mėgaujasi naujuoju savo šalyje išaugintu derliumi. Vartojai dažnai pabrėžia, kad šviežios ir Lietuvoje užaugintos gėrybės yra kokybiškesnės ir geresnio skonio už įvežtines. Visgi, dažnas lietuvis atkreip...
  • Morkos: ne visada gražios ir skanios – kaip išvengti problemų?

    Auginti morkas gana paprasta, tačiau kartais kyla sunkumų, ne visada sulaukiame saldaus, sultingo ir traškaus derliaus. Taigi – su kokiomis auginimo pro­blemomis susiduria daržininkai?
  • Žalioji Violetos vasaros virtuvė

    Uteniškė Violeta Pavilonė kviečia išmėginti vasarinių daržovių ir vaistažolių receptus, kuriuos vienija ta pati – žalia spalva. Iš česnakų žiedkočių pagaminti šaldyti kubeliai tiks sriuboms, troškiniams, užtepėlėms. Beje, ar jau teko konservuoti smidrus? Būtinai išbandykite Violetos receptą. O prie...
  • Dirvinis vijoklis – galvos skausmas ir daržininkams, ir sodininkams

    Mažus piltuvėlius primenantys balti dirvinio vijoklio žiedai gražūs, bet mažai ką džiugina. Ypač tada, kai augalai išsikeroja žalioje vejoje ar daržo lysvėse. Kovai su šiuo augalu reikia apsišarvoti ne tik žiniomis, įvairiomis priemonėmis, bet ir begaline kantrybe. Greitai išnaikinti, deja, nepavyks, bet, nenuleidžian...
  • Kur slypi tikroji paparčio galia?

    Paparčio žiedas – vienas mistiškiausių Joninių (Rasos) šventės simbolių, nors augalas iš tikrųjų nežydi. Senoje lietuvių dainoje dainuojama: „akmuo be kraujo, vanduo be sparnų, papartis be žiedų“, vis tik trumpiausią metų naktį, vienų vadinamą Joninių naktimi, kitų – Rasomis, pasvajojame apie paslapti...
  • Į Rasų vainiką įpintos gamtos stichijos – žemė, vanduo ir ugnis

    Floristė ir pedagogė Jolanta Malijonienė sako, kad Joninių arba Rasų šventę svarbu pasitikti savo rankomis pintu vainiku. Jis būtinas tiek merginoms ir moterims, tiek jaunuoliams ir vyrams. Vainiko simbolika tokia pat stipri, kaip ir šios nakties magija, tereikia laisvai atsiduoti gamtos ritmui.
  • Iš daržo lysvės – skaniausi prieskoniai

    Mugėse ar prekybos centruose ieškome populiarių natūralių prieskonių, bet Ukmergėje gyvenanti Vita Velykienė jų pasigamina pati, reikiamų žalumynų parsinešusi iš daržo lysvės. Vikri šeimininkė sako, nesunkiai ir namuose galime pasigaminti česnakinės druskos, persilado ar net populiariosios „Vegetos“.
  • Šios sausmedžio veislės tikrai nenuvils

    Sausmedžio uogų gerbėjų Lietuvoje kasmet vis daugiau. Veislių nemažai, bet kai kuriomis sodininkai kartais nusivilia. Dažniausiai norisi tokių, kurių uogos saldesnės, didesnė, būtų galima mėgautis ilgiau. Ne mažiau svarbu ir tai, kad uogos tvirčiau laikytųsi ant šakelių ir greitai nenubyrėtų. Štai kokias veisles rekomenduoja specia...
  • Slavikų bitės – kontrabandininkės

    „Medus gražus kaip gintaras. Jo daug, nes labai smarkiai žydėjo obelys, kriaušės, kiaulpienės, kiti augalai“, – pirmuoju metų medunešiu džiaugėsi Šakių r. Slavikų kaimo bitininkas Vytautas Jocius ir pabrėžė, kad didžioji dalis jo bityno medaus yra kontrabandinis – bitės nektarą tempė iš Rytprūsių.
  • Įspūdingiausias birželio akcentas – liepsnojantį mišką primenančios miškinės lelijos

    Šiųmetis pavasaris ir vasaros pradžia visiškai sujaukė galvas ne tik žmonėms, bet ir augalams. Neįprastai anksti jie skuba žydėti, kosminiu greičiu veja vienus kitus, nespėję pasidžiaugti vienais, jau aikčiojame nuo kitų grožio. Itin šilti gegužės orai anksčiau praskleidė ir miškinių lelijų žiedus. Labiau pavėsį nei s...