Ashburn +16,8 °C Dangus giedras
Penktadienis, 9 Bir 2023
Ashburn +16,8 °C Dangus giedras
Penktadienis, 9 Bir 2023

  • Drevinė bitininkystė

    Viduramžiais bitininkystę regu­liavo įstatymai, dar anksčiau bi­tės turėjo net kelis jas globojan­čius pagoniškus dievus, iš kurių populiariausia – deivė Austėja. „Pačiais seniausiais laikais žmonės bičių nelaikė – tiesiog išplėšdavo pamiškėse surastas dreves. Vėliau, pradėjus naud...
  • Daugiaaukščiai svogūnai: prasideda pirmieji ir baigiasi paskutinieji

    Virginija Siniauskienė iš Obelių (Rokiškio r.) daugiaaukščių svogūnų laiškus ypač vertina dėl jų sezoniškumo: jie pradeda žaliuoti dar kovą, o rudenį paskutiniai laiškai nuraškomi prieš pat šalčius. Ir pastangų priežiūrai prireikia minimaliai.
  • Liūdna? Pasmaguriauk tiramisu!

    Tikriausiai nesutiksime žmogaus, nežinančio ir neragavusio tiramisu. Dėl gaminimo paprastumo ir nepaprasto skonio itališkas desertas tapo saldžių patiekalų bestseleriu. Recepto variantų tiek daug, kad prieš keletą metų net atsirado pomėgis, užsisakant gardėsį įvairiuose restoranuose, papildyti skonio kolekciją naujais pojūčiais. It...
  • Prasideda masinis žydėjimas didžiausiame Lietuvos bijūnyne

    Prabangiais žiedais masiškai puošiasi turtinga bijūnų kolekcija, esanti didžiausiame Lietuvos bijūnyne – Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode Kaune. Šiemet lankytojų žvilgsnius pasitinka daugiau kaip 700 kolekcinių numerių bijūnų iš viso pasaulio, atskleisdami ir iliustruodami plačią bijūnų rūšių ...
  • Bazilikai – kvapiosios daržų gėrybės

    Ištirta, kad Lietuvoje bazilikai – kvapus ir vertingas prieskoninis augalas – geriausiai auga šiltnamiuose. O žalialapių ir raudonlapių veislių tiek, kad pasirinkti tikrai netrūksta iš ko.
  • Geometrija vs laisva forma

    Geometriškas ar laisvų formų gėlynas – tai vienas pirmų apželdinimo dizainerės Joanos Bakūnės klausimų žmonėms, norintiems augalais papuošti sodybą. „Net jei pasodinsite tas pačias gėles, skirtinga želdyno forma suteikia kitokios nuotaikos sodui ar atskirai jo zonai“, – tvirtina specialistė, daug metų kurian...
  • Iš naujo atrastas sinavadų grožis

    Jau antra savaitė sodybų gėlynus spalvingais žiedais puošia sinavadai. Itin populiarūs prieš kelis dešimtmečius, jie vėl į save atkreipė sodininkų dėmesį. Nors maži, bet ryškių ir pastelinių spalvų žiedai bei įstabaus grožio pilnaviduriai gali papuošti ir šešėliuotą vietą, kur nenoriai auga kitos ...
  • Šparaginiai žirniai – prie 101 patiekalo

    Šparaginiai žirniai, kitaip dar vadinami cukrinukais, yra tokie, kurių ankštys ne gliaudomos, o valgomos jaunos. Kaip ir kiti jų giminaičiai, dažniausiai sėjami kuo anksčiau, vos sniegui nutirpus, mat spėja geriau užsigrūdinti – nepuola kirminai. Tačiau svarbu žinoti, kad „cukrinių“ ankščių neturėtume perla...
  • Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

    Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar ...
  • Diskusijų epicentre – pušų ūglių laužymas

    Tikriausiai nesuklysime teigdami, kad šiaurietiškąją lietuvio charakterio pusę geriausiai atspindi meilė spygliuočiams. Tai itin išryškėjo pastaraisiais dešimtmečiais ir jei tektų skaičiuoti, kokių medžių šiuolaikinėse sodybose daugiausiai, neabejotinai lapuočiai užleistų lyderio pozicijas. Tik negana me...
  • Rabarbarų sezonas trumpas – nepraleiskime progos jais pasimėgauti!

    Rabarbaras nedažnas mūsų virtuvėje, bet turi savo charakterį ir jeigu, kartą jo paragavus, patiko – tai visam gyvenimui. Turbūt todėl jo skonį dažniausiai siejame su nerūpestingomis vaikystės vasaromis, kai augalų pasaulis vaikui atsiveria ne tik grožiu, bet ir skonių įvairove. Ne išimtis ir Pakaunėje gyvenanti, šeimos ūkį pu...
  • Identiškų vilkdalgių pasaulyje nerasite

    Vilnietis Viktoras Žigaras prieš metus masinio vilkdalgių žydėjimo ypač laukė. Aristokra­tiškiesiems augalams išsiskleidus, jais ne tik grožėjosi, bet ir atsipūtė po sunkaus, įtempto darbo. Gausia irisų, viendienių kolekcija ir meno darbais vyras dalijasi ne vieną dieną atsakingai ir su dideliu užsidegimu kurtoje interne...
  • Pastarnokai iš daigų – gera išeitis

    Kaunietė Jolita Jonaitienė, pamėgusi pastarnokus, žino, kaip nelengva jų užsiauginti. Šiemet džiaugiasi radusi gerą išeitį – pati jų pasidaigino. Galbūt jus sudomins ir tai, kaip pašnekovė šias daržoves ruošia stalui.
  • Baltažiedė robinija, klaidingai vadinama akacija, – invazinis augalas ir jį reikia naikinti

    Baltažiedė robinija, mūsų tėvų ir senelių dažnai vadinama akacija, yra invazinis, mūsų biologinei įvairovei pavojų keliantis augalas, primena Aplinkos apsaugos departamentas. Palankiausias laikas naikinti baltažiedes robinijas prasideda maždaug nuo birželio 10 d., tik, kadangi jas reikia apdoroti cheminiais preparatais, labai svarbu laikytis mok...
  • Apšalusios šakelės piktina, bet žydėjimas atima žadą

    Iš toli eglūnai – tarsi iš dangaus nusileidę rožiniai debesys. Ir tegul nesuklaidina pavadinimas, jie visai nepanašūs į egles, spyglius primenantys švelnūs lapeliai ryte pasidabina gaiviais rasos lašais. Gegužę itin išgražėjantys augalai nereiklūs dirvai, vandeniui ir lengvai formuojami kaip krūmai...
  • Penkios uogos – vietoje energinio gėrimo skardinės

    „Atsigėrus džiovintų citrinvyčių uogų arbatos, taip susisuka galva, kad norisi gyventi!“, – ir juokais, ir visai rimtai sako vienas žinomiausių šalies bitininkų ir sodininkų dr. Algirdas Amšiejus. Vis tik tai ne vienintelė šio augalo teikiama nauda.
  • Daugiažiedis medus – ir iš rapsų

    Alytiškis Stasys Dranginis su bitėmis – nuo vaikystės, tad gali palyginti, kaip jos, tėčio prižiūrimos, dirbo prieš keletą dešimtmečių, kolūkio kviečių lauke aplink sodybą rasdamos tik „bobramunių“, ir kaip – dabar, kai po 1990-ųjų atsivėrė daugiažiedžių dirvonų plotai, o ir šalimais – Ne...
  • Atsakė, kokią veją galima vadinti draugiška biologinei įvairovei ir kodėl tai svarbu

    Pasaulyje gyvena keletas milijonų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių, kuriuos vienija daug kam girdėta, bet ne visiems suprantama biologinės įvairovės sąvoka. Biologinė įvairovė yra svarbi visos žmonijos gerovei, nes su ja susijęs augalų apdulkinimas, klimato reguliavimas, dirvos derlingumas, maisto, kuro, pluošto bei vaistų gavyba. Vis...
  • Baziliko lapai – delno dydžio

    Alytiškė Valerija Ardzevičiūtė-Maksvytienė vazonuose augina kvapiuosius bazilikus ‘Toscano’, išskirtinius stambiais ruplėtais lapais, nors ir ne itin aromatingais. Ji padariusi išvadą, kad ir kitų veislių bazilikai geriau auga daugiabučio balkone, vazonuose.
  • Dar turite laiko išsirinkti gražiausius vasarinių gėlių derinius

    Ar jau žinote, kokiais vasarinių gėlių deriniais puošite sodybą? VU Botanikos sodo Vingio sky­riaus kolekcijų vyr. kuratorė Zita Braškienė pataria kurti kompozicijas iš puošnių ir nereiklių hibridinių begonijų, katarantų, dekoratyvių varpinių augalų ir smulkiažiedžių našlaičių.
  • Birželis sode, darže ir gėlyne

    Birželis intensy­vus mėnuo, kupinas švenčių ir darbų sode. Šiuo metu sodai nubarsto žiedus, pradeda formuotis sėklos ir vaisiai, noksta pirmos uogos: žemuogės, braškės, medlievos, sausmedžio vaisiai. Tačiau nesnaudžia ir piktžolės – taip pat brandina sėklas, todėl teks nemažai ir kruopščiai ravėti! Na o visk...
  • Ar žinote, kokios spalvos morkos labiau tiktų jums?

    Nors lėtais žingsneliais, nors pamažu, bet didėja lietuvių susidomėjimas netradicinių spalvų ir formų morkomis. Kuo skirtinga jų biocheminė sudėtis, teiravomės mokslininkų. Jas auginti pabandę daržininkai kol kas iš džiaugsmo neploja, ypač tie, kurie mėgino jų pasiūlyti pirkėjams turgeliuose. Vis dėlto norintiems paįvairinti vaizdą ir sko...
  • Lietuviška medžiotojo virtuvė

    Pasakojama, kad net kunigai per pasninką skanau­davę bebro uodegos, nes, neva, tai – ne mėsa. Bet kaip yra iš tikrųjų? „Bebro uodega yra vieta, kurio­je daugiausia riebalų. Vieni jas rūkina, kiti bando apkepti. Visa kita – folkloras“, – tvirtina restoranų „Medžiotojų užeiga“ Kaune ir ...
  • Smidrynas: nuo močiutės darželio iki žaliuojančio lauko

    „Pelytės ūkis“, prieš dvejus metus įsikūręs Šeduvoje, dar nedaug kam girdėtas, bet vertas dėmesio dėl jaunųjų ūkininkų Dovydo ir Vaidos Peleckių entuziazmo ir atkaklumo auginti smidrus. Jau gegužę pradedanti derėti daržovė kelius į populiarumą skinasi ne tokiais sparčiais tempais, kaip norėtųsi. Pašnekinome trijų...
  • Kaip perkelti bites iš Dadano avilio į daugiaaukštį

    Kaip perkelti bites iš Dadano avilio į daugiaaukštį? Pataria Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (LŽŪKT). Agroakademija praktiškai pamokėlei lankėsi pas bitininką Arvydą Mockevičių, kuris laiko apie 200 bičių šeimų ir turi sukaupęs gausios patirties.
  • Jei po šilauogėmis pasodinote kitų augalų, nedelskite – persodinkite juos

    Nedidelėje sodyba tenka taupyti kiekvieną žemės pėdą ir gerai pasukti galvą, kaip talpiai susodinti visus norimus augalus – ir tuos, kurie puošia, ir tuos, kurių derlių mielai sukramsnojame. Neretai kai kuriems sodininkams norisi pataupyti ir durpes, todėl bando išnaudoti erdvę po šilauogių krūmais ir pasodina spanguol...
  • Jeigu ridikėlis, tai raudonas: ar būtinai?

    Lietuviai vis dar konservatyvūs, daugiausia rinkdamiesi raudonus ridikėlius pavasario ar vasaros derliui, nors kuo puikiausiai juos galėtų pakeisti balti, geltoni, violetiniai... O štai rudens derliui japoninius ridikus tradiciškai renkasi ilgašaknius baltus – cilindro formos, nors vis daugiau kas atranda šio ti...
  • Violetinis įgulos gyvenimas

    Žurnalistė, biografinių ir istorinių knygų autorė, kelionių organizatorė, gidė Aurelija Arlauskienė yra ir sodybos „Levandų uostas“ šeimininkė. Ji svečiams mielai pasakoja apie išskirtinius Pietry­čių Lietuvos kultūros paveldo ir gamtos objektus, rengia alcheminius gamtos seminarus, kuriuose supažindina su vaistinėm...
  • Pomidorai – tarsi pūko pataluose

    Gegužės šalnos neatšaldė kolekcininkų noro ir šiemet auginti pūkuotus pomidorus. Šiais tarsi švelniu aksomu dengtais pomidorais grožėtis kviečia kolekcininkė Sandra Šimkevičė iš Alytaus. Jeigu pamiršote pasisėti pūkuotukų, dar yra laiko pasidairyti aplinkui jų daigų – ir grožis atpirk...
  • Botanikos sode Kaune pražydo šimtai įvairiaspalvių rododendrų

    Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune prasidėjo gausiausios čia auginamos dendrologinės kolekcijos – rododendrų – didysis žydėjimas. Nors pirmieji – daūriniai rododendrai – žiedus skleidė dar balandžio pradžioje, o paskutiniai – šviesusis ir lipnusis rododendrai – žydės tik birželio p...
  • Gurmanų ir smaližių draugė

    Ūkininkas Gediminas Cijūnaitis augina tiek vaisių ir uogų, kad gali ilgai ir maloniai stebinti išrankius klientus. Keli dešimtmečiai ūkininko patirties, tiekiant desertines uogas, paskatino kreiptis patarimų ir mus. Kaip užsiauginti gervuogių – skanių bei labai naudingų uogų? 
  • Malonumai po atviru dangumi

    Ech, lengvumas ir gera nuotaika plevena širdyje!.. Prasidėjo puikiausias metų laikas, kai vėl mėgausimės trimis viename – aktyviu poilsiu, maloniu bendravimu ir gardžiu maistu... Ką įsimesime į iškylos krepšelį? Sotaus, skanaus, o gal pikantiško?..
  • Ilzenbergo dvare tulpių ir obelų žydėjimo metas: įspūdingų vaizdų žadama iki pat rudens

    Rokiškio rajone įsikūrusiame Ilzenbergo dvare, 17,5 hektarų parke, įvairiausių spalvų tulpių ir obelų žydėjimo metas. Jau netrukus jas keis parke susodinti rododendrai ir rožės. Kaip kalbėjo prie dvaro parko kūrimo pastaruoju metu prisidedanti kraštovaizdžio architektė, kone svarbiausia jos užduotis – sukurti nuolatinę &scaro...
  • Derlingo ir estetiško šiltnamio receptas

    Pastaraisiais metais žmonės ne tik daug dalijasi daržininkavimo šiltnamyje patirtimi, pasakoja apie auginamas daržoves, jų priežiūrą, pastangas kovoti su ligomis ir kenkėjais. Vis dažniau dairomės tvarkingo, nesunkiai prižiūrimo ir estetiško šiltnamio pavyzdžių. Tačiau tai padaryti ne taip paprastai, kaip gali pasirodyti. &S...
  • Geras marinatas – jau pusė darbo...

    Virtuvė vis dažniau keliasi į lauką, mėsą ir daržoves vis dažniau kepame ant iešmo ar grotelių. Nenuostabu, kad dažniau ieškome ir įdomesnių, įvairesnių marinato receptų. Daugelis virtuvės šefų teigia, kad tinkamai pasirinktas marinatas mėsai ar žuviai, tai jau pusė darbo gero skonio link. Žuvį pakanka pamarinuoti vos 15&nda...
  • Elegantiškos verbenos – tvirtos kaip mūras

    Tarp šių išskirtinio grožio gėlių, žydinčių violetiniais „skėčiais“, galima vaikščioti nuo birželio iki pat vėlyvo rudens šalnų. Nors jų aukštis viršija žmogaus ūgį, o medėjantis šakotas stiebas ne toks ir storas, Audronės Žeimantaitės-Kedienės šeimos sodyboje patagoninės verben...
  • Veisliniai pomidorai – tobulas skonis

    Pradėjusi auginti pomidorus, Edita Tamošiūnienė iš Panevėžio rajono Velžio kaimo greitai pajuto, kad skaniausi pomidorai – veisliniai, kurių pastaraisiais metais jos kolekcijoje puikuojasi daugiau nei šimtas veislių. Pristatome jų dešimtuką ir vieną kitą patarimą augintojams. Edita yra didelio pomidorų „mi...
  • Senas sodas dovanoja puikų derlių ir vaikystės prisiminimus

    Gegužė tikriausiai vienas nuostabiausių mėnesių Lietuvoje. Gamta skendi šviežioje žalumoje, žieduose ir aromatuose. Vienų augalų žydėjimą keičia kitų, tad po penkių monochrominių mėnesių gali net galva susisukti nuo įspūdžių pertekliaus. Šiuo metu bene gražiausi yra sodai. Baltus magnolijų kupolus pakeitė obelų, kriaušių, sl...
  • Kolekcininkė: „Negražių pelargonijų nebūna“

    Tulpiažiedės, rožiažiedės, hibridai, kvapuolės ir bekvapės, zonartikai... Kokių tik pelargonijų neišvysime šiaulietės Stanislavos Barzinskienės kolekcijoje. Regis, tik penkeri metai praėjo, o pelargonijų kolekcija jau siekia tris šimtus. Bet už įvairovę dar svarbesnė emocija ir energija, kurios iš šių gėlių sem...
  • Augaliniai dažai sveikesni žmogui

    Raminta Beržanskytė, jau dešimt metį tekstilę dažanti augalais, sako, kad iš jų galima išgauti visas spalvas: nuo subtilios žalios iki tamsiausios mėlynos ar akį rėžiančios fuksijų. „Šiandien natūralaus dažymo technikos išgy­vena pakylėjimą, kokio nebuvo nuo pat XIX a.“, – pasakojo Ra...
  • Šalnos nusinešė planuotą derlių

    Šiemetės šalnos, kurios tęsėsi ne vieną savaitę, gerokai „apkarpė“ sodininkų ir grūdininkų derlių. Šiaulių, Kelmės Joniškio, Jurbarko, Šakių, Jonavos, Mažeikių rajonuose labiausiai nukentėjo rapsų pasėliai. Draudikai skaičiuoja, kad žala fiksuota didesniame nei 20 tūkst. ha plote.
  • Natūralistinis gėlynas – tai ne apleista pieva

    Natūralistinis apželdinimas šiandien populiarus visame pasaulyje. Kitokio grožio, ekologijos, vienybės su gamta tendencijos be galo aktualios. „Tačiau sodinant tokį gėlyną reikia nepamiršti, kad nors jis imituoja gamtą, tai žmogaus rankų kūrinys ir jam formuoti taikomi tam tikri principai“, – perspėja krašt...
  • Mėlynosios bulvės jau lysvėse: ką žada nauja veislė?

    Žemės ūkio mokslus studijavęs, bet vadybininku farmacijos srityje dirbantis Tautvydas Katkevičius šiemet jau septintą kartą sodino mėlynąsias bulves. Pirmąkart laukas buvo užsėtas iš Amerikos atvežtomis ‘All Blue’, vėliau jas pakeitė ‘Blue Star’, o šiemet jaunasis daržininkas nekantriai lauks kitos na...
  • Arboristė: „Jei galėčiau, atgimčiau pušimi“

    Ar daug rastumėte vaikų, kurie vaikystėje nebūtų įlipę į medį? Ši malonumą yra išbandę bene visi: ir padaužos, ir ramūs. Bet tik nedaugelis patyrusiųjų, kaip po kojomis braška šaka ir iš bai­mės dreba širdis, savo gyvenimą susieja su arboristika. Tad kodėl padėti ne tik žmonėms, bet ir medžiams nuspr...
  • Ekspertas pataria, kaip į sklypą privilioti tūkstančius bičių

    Lietuva ne veltui vadinama bitininkų kraštu – skaičiuojant bitininkų kiekį, tenkantį vienam šalies gyventojui, Europoje esame vieni iš lyderių ir nusileidžiame tik slovėnams. Tačiau bitininkystė susiduria ir su iššūkiais, mat bitės ir kiti naudingi vabzdžiai kenčia dėl chemizacijos, ligų, senkančių maisto...
  • Kultūriniai erškėčiai – atsparūs ir kvepiantys

    Senovės graikai laukinę rožę siejo su Afrodite. Krikščionybėje meilės deivę pakeitė šv. Marija, o rožės simbolio pagrindu sukurtas krikš­čioniškasis rožinis. Prancūzijoje į Rožių karą įsitraukusios įtakingųjų šeimos savo simboliais pasirinko skirtingų spalvų erškėčius – iki dabar tai dažnas her...
  • Japoniniai ridikai: štai kokie gigantai!

    Pavasaris – sėklų komplektavimo metas. Tad kol dar nesunku surasti, nepamirškime pasidairyti ir japoninių ridikų sėklų. Anglų kalbos mokytoja ekspertė iš Marijampolės Jolanta Rupšienė pernai užaugino ypatingo dydžio japoninių ridikų. Ir tai ne vienintelė priežastis, kodėl verta pasėti šių daržovių.
  • Pirmasis „Piknikas alyvose“ su džiazu, poezija ir dainomis

    Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sodas Kairėnuose gegužės 20-ąją kviečia į pirmąjį „Pikniką alyvose“ su džiazu, poezija ir dainomis. Visą dieną vyksiančioje šventėje sodo lankytojų lauks kultūros ir edukaciniai renginiai, degustacijos ir staigmenos. „Piknikas alyvose“ yra Gatvės muzikos dienos renginių Vilniuje...
  • Naudokimės pavasario dovanomis, kol galime!

    Sunku įsivaizduoti pavasarį be žalios spalvos. Taip pat ir be žalios žolės, žalių sprogstančių pumpurų, mažų žalių lapelių, būtent dabar atrodančių gaiviai ir traškiai. Šios dienos herojai – dilgėlės ir meškiniai česnakai – žali trumpo sezono veikėjai. Labai tikiuosi, kad šias idėjas pritaikysite ir savo v...
  • Aplinkosaugininkai kviečia žavėtis į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktu augalu

    Gegužės 18-oji – tarptautinė žavėjimosi augalais diena. Ši diena skirta priminti žmonėms apie augalus, kurių mokslininkai suskaičiuoja šimtus tūkstančių. Deja, kai kurie augalai nyksta ir yra saugomi. Vienas iš retesnių – stačioji vaisgina įtraukta į Lietuvos raudonąją knygą.