Ashburn +13,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 30 Sau 2023
Spausdintų leidinių prenumerata
Ashburn +13,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 30 Sau 2023

  • Porai: nuo sėklytės ar siūlelio

    Jonaviškė Vilma JONIŠKYTĖ vis stebėdavosi, kaip įmanoma užauginti porą nuo gležno ir plono it siūlas daigelio iki tvirtos, storakotės ir ilgakotės daržovės, o pastaruosius penkerius metus juos nuo sėklų augina pati. Ir pavyksta –  pastarųjų metų derlius pranoko ankstesnius. Per žiemą kai kas porus laiko žemėje ir netgi p...
  • Vienoje puokštėje – ir grožis, ir skonis, ir kvapai

    Kuršėniškė augalų kolekcininkė Aurelija ŽILINSKYTĖ siekia, kad šeimos sode vyrautų harmonija, gera energija ir natūralumas. „Mums svarbu ne tik užsiauginti puikios kokybės daržovių, gėrė­tis augalų žydėjimo puošnumu, bet ir pasidžiaugti bičių dūzgi­mu, spalvingų drugelių plazdenimu, – teigia augint...
  • Sveikata nuo pirmo žingsnio į bityną

    Gilindamasis į paslaptingą bičių pasaulį žmogus ima išsamiau pažinti gamtą, suvokti savo galimybes, atsakyti į anksčiau keltus klausimus. Bitės gydo nuo pirmo žingsnio prie avilio. Tai medunešių vabzdžių dūzgesys, avilio kvapas, jame sunešti sveikatos lobiai – medus, vaškas, pikis, bičių duonelė, pienelis, net m...
  • Begonijų populiarumo paslaptys

    Begonijos – vieni iš gražiausių žydinčių augalų, auginamų gėlynuose, soduose, balkonuose, terasose. Jų žiedai puošnūs ir išraiškingi, forma primenantys rožes, kamelijas ar bijūnus. Begonijų pasaulis didelis ir spalvingas, bet išradingi selekcininkai atranda vis naujų derinių. Tad su šių gėlių i&sca...
  • Kas tai – kriaušės ir obels hibridas?

    Sodininkai mėgėjai jau kurį laiką pas privačius augintojus ir valstybiniuose medelynuose ieško neteisingai reklamuoto vaismedžio – kriaušės ir obels hibrido. Pasak sodininko Roko AMŠIEJAUS, šis sodo augalas tikrų tikriausia azijietiška kriaušė, tik vaisių forma primena obuolius.
  • Žalumynai ant palangės: nestandartiniai sprendimai

    Žalumynų ant palangės galima užsiauginti ir taip, kad jie puoštų namus – tarkim, svogūnų laiškų saldaininėje su akmenukais. Salotoms galima suteikti antrą gyvenimą, o imunitetą sustiprins ir švieži morkų lapeliai.
  • Pusryčiai – hamletiškas klausimas

    Valgyti pusryčius ar nevalgyti? Tokios mintys aplanko bent pusę mūsų ryte. „Pusryčius suvalgyk pats“, – teigia patarlė, o jai pritaria ir šiuolaikinė dietologija. Kai reikia skubiai nuspręsti, ką valgyti, o laikrodis rodo, kad jau turime būti darbe ar mokykloje, taip ir liekame be pusryčių. Tinkamai subalansuoti pusryčia...
  • „Vasaros rezidencija“: vieni skaičiuoja dešimtmečius, kiti spinduliuoja jaunyste

    Kai sodybą iš tėvų perima vaikai, natūralu kad jos istorija tęsiasi, turtingėja, kai kurie elementai atsinaujina, kai kurie lieka, primindami tėvų nueitus žingsnius, darytus darbus. Sodų bendrijoje „Vieversėlis“ (Kauno r.) jaukiai šlamanti Violetos ir Kęstučio ŠAPRANAVIČIŲ sodyba tos pačios giminės rankose jau da...
  • Ar atliekate vaistažolių reviziją?!

    Daugelio namuose galima rasti žolelių arbatoms ar sveikatai gerinti. Tačiau ar žinome, kaip jas taisyklingai laikyti, kiek laiko yra naudingos vartoti ir kada derėtų peržiūrėti atsargas? Žolininkė Giedrė BRUŽIENĖ, Klaipėdos rajone, Gerduvėnų kaime įkūrusi ūkį „Žolelės. Viršūnėlės ir šaknelės“, pataria, kaip atsakingai p...
  • Ne visi žiemą nuobodžiauja

    Žiemą bitininkams darbų mažiau, bet nereikėtų prarasti budrumo ir akylumo. Klysta manantieji, kad bitės kaip meškutės užmiega žiemos miegu ir pakirsta tik išal­kusios. Jos ir šaltuoju metų laiku augina perus, rūpinasi, kad avilyje nebūtų per drėgna. Kaip užtikrinti ramesnį ir saugesnį šių darbš­tuolių ž...
  • Agurkai – lepesni negu norėtume

    Regis, ką čia bepridursi apie agurkų auginimą. Ir vis dėlto daugybė augintojų, kuriems sekasi juos puoselėti, pripažįsta, kad agurkai – gana įnoringa ir reikli daržovė. Agronomė Virginija BUDRIENĖ iš Kauno rajono, Ringaudų, agurkus (ir ne tik juos) auginanti trečią dešimtmetį, kasmet atranda kažką nauja apie juos ir jų derlin...
  • Kalatėjų lapijos spalvų ir raštų originalumas

    Pasak oranžerijos specialistės dr. JUDITOS VARKULEVIČIENĖS, margalapės, įspūdingai atrodančios kalatėjos namų aplinką gali puošti ištisus metus, jei šiuos augalus prižiūrėsime su meile ir atida.
  • Vaikystės skonių kolekcija

    Kalbant apie seniai ragautus vaikystės ska­nėstus, mamų ir senelių gamintus ypatingo­mis progomis, dažnas prisimename specia­liose keptuvėse keptus grybukų, voveraičių formos sausainius, vaflius, riešutėlius su įdaru. Jų receptus moterys gaudavo vienos iš kitų, o kiekvienuose namuose būdavo bent viena keptuvė. Dabar jas...
  • Saldi pažintis su hibridinėmis veislėmis

    Ateina momentas, kai sodininko nebestebina vien vešliai augantys ir gerą derlių duodantys vaismedžiai ar vaiskrūmiai. Jis ima svajoti apie augalus, kokių niekas neturi! Kur gauti kažko nematyto, neragauto, gražaus, bet nebijančio lietuviškos žiemos? Sodininkas ir mede­lyno savininkas dr. KĘSTUTIS MALINAUSKAS pataria ne tik ie&s...
  • Nuo pomidorų akys raibsta, bet norisi užsiauginti SAVŲ

    Brokštėnų kaimo (Šilalės r.) ūkininkė EDITA BENDIKIENĖ pastebi, kad nors prekyviečių ir parduotuvių lentynos lūžta nuo pomidorų įvairovės, beveik kiekvienas, turintis bent lopinėlį žemės ir jame suformavęs bent vieną lysvę, neįsivaizduoja jos be pomidorų. Bet patyrusi daigų augintoja perspėja dar neskubėti sėti: „Turime laiko...
  • Akmenys – iš tėviškės, augalai – iš tolimojo užjūrio

    LIJANA ir KĘSTUTIS PETRULIAI puoselėja sodybą Sodų bendrijoje „Naglis“ (Kauno r.) ir gamtos grožiu džiaugiasi nuo pavasario iki rudens. Prieš daugelį metų Lijanos tėvai čia augino žymiai daugiau daržovių. Daržo lysvių yra likę iki šiol, tačiau šiuo metu daugiau dėmesio skiriama grožio kūrimui ir jaukiam poilsiui....
  • Ryškūs it saulė kamuoliukai

    Rutulinė kraspedija – štai ta lauko gėlė, kurios galbūt pernai ieškojote, bet neradote gėlių sėklų parduotuvėje. O neradote todėl, kad ji – viena populiariausių praėjusio sezono augalų. Tad kaipgi sekėsi auginti šias aukštaūges, išsiskiriančias saulės ryškumo žiedynais, po sodą žaismingai bes...
  • Apie draugą ir priešą

    Pastaruoju metu pradėjau persūdyti maistą. „Įsimylėjusi,“ – visi juokiasi. Neneigsiu. Bet taip jaučiuosi jau daug metų. Tik ar būtent įsimylėjime reikėtų ieškoti priežasties? Pasirodo, priežastis kita. Kokia? Skaitykite!  
  • Nesėkime arbūzų kaip aguonų

    Prasidėjus daiginimo sezonui, iš inercijos neskubėkime į indelius berti ir arbūzų ar melionų sėklyčių. Ir nepamirškime, kad šie daigai mėgsta augti po vieną, sunkiai toleruoja kilnojimą. Patirtimi, kaip ir kada sėti šiuos lysvių galiūnus, dalijasi viena iš jų auginimo Lietuvoje pradininkių VILMA RAKAUSKAITĖ-ŽUK...
  • Medelių skiepijimui ruoškitės jau dabar

    Viduržiemį soduose įsivyrauja gilioji ramybė, tik retsykiais ją sudrumsčia miško paukščiai, ieškodami užsilikusių uogų. Šaltymečiu sniegas, ledas ir šaltis kuria įmantrias skulptūras, keičia jų formas, o pasitaikantys atlydžiai jas tobulina iki begalybės. Dažnas sodininkas užmigdytas žiemiškų orų, pamir&...
  • Žiemą vasarą žaliuojančios gebenės

    Žiemiškas peizažas gražus, bet nėra spalvingas, todėl, baltame-pilkame fone pastebėję bet kurią kitą spalvą, skubame ja pasimėgauti. Taigi ne šiaip sau dėmesio sulaukia visais metų laikais žaliuojančios gebenės. Jos stiebiasi aukštyn ir uždengia plikas sienas, tvoras, kyla medžių kamienais, driekiasi pomedžiuose, išsk...
  • Patvirtinta nauja VDU Botanikos sode išvesta margalapės aktinidijos veislė

    Praėjusieji, 2022 metai Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune gali būti pavadinti margalapės aktinidijos metais: ne tik dėl to, kad turtingoje sodo Actinidia Lindl. genties kolekcijoje augalai kaip niekad buvo apsipylę žiedais, o vėliau vaisiais, bet ir dėl puikių iš Lenkijos atkeliavusių žinių – apie patvirtintą ...
  • Ekvadoras: nuo šokolado iki bulves primenančių bananų

    Dvejus metus trukęs karantinas neabejotinai pakeitė kai kuriuos žmonių įpročius, ne tik uždarė duris, bet ir atvėrė naujų galimybių. Finansinių technologijų srityje dirbanti Rasa MALIŠAUSKIENĖ, kaip daugelis tuo metu, dirbo nuotoliniu būdu, bet ne iš namų, o... keliaudama po pasaulį. Dabar moteris džiaugiasi: karantinas baigėsi, be...
  • Niekada nesakyk NIEKADA...

    Aleksandra ŽVERELO iš Zarasų rajono, Turmanto seniūnijos, dar vaikystėje matydama, kiek daug laiko ir jėgų seneliai atiduoda augalams ir daržams, seniai ir ilgai kartojo, kad niekada neaugins jokių augalų ir nedirbs daržuose. Nors ne iš karto, bet vėliau ir dabar jau galima sakyti, kad išėjo priešingai: ji ne tik dirb...
  • Svogūnas be laiškų – kaip žmogus be kojų

    Svogūnų augintojai iki šiol nesutaria, ar nuo laiškų skabymo nukenčia svogūnų ropelės, ar tai skatina jų puvimą, blogesnį išsilaikymą? To teiravomės ne tik augintojų, bet ir mokslo srities atstovės.
  • Saldžiosios bulvės – žaismingas eksperimentas

    Marijampolietė Virginija PAULIUKAITIENĖ jau senokai su šeima pamėgusi saldžiąsias bulves, prieš kelerius metus nutarė pati jų užsiauginti, jos žodžiais tariant, paeksperimentuoti ir pažaisti, o kai pavyko, tai šių daržovių daugėja ir namuose, ir darže. Derliaus sulaukta ir auginus vazone, ant palangės.
  • Sodyboje – seni gėlėti prisiminimai ir dabartis

     „Ankstus rytas, kiemas, brydėje rasa jau nubraukta, supran­tu, kad 92 metų sulaukusi Mamytė jau atsikėlusi. Jos diena prasideda akimis ir rankomis išglosčius kiekvieną žiedą. Žiūrėdama į jos kuriamus gėlynus, suprantu, kad kūrybai ribų nėra“, – apie brangiausią žmogų, Bronislavą RUKŠĖNIE­NĘ, pasakoja...
  • Kaip sėkmingai išlaikyti jurginus per žiemą?

    Vilnietė jurginų kolekcininkė, agronomė dr. Janina ČEPLINSKIENĖ, šias gėles auginanti Širvintų rajone, tvirtina be užuolankų – jomis neįmanoma nesižavėti. Jokios kitos gėlės neprilygsta nei spalvų gama, nei formų įvairove, nei puošniu ir ilgu 3–4 mėnesius trunkančiu žydėjimu. Deja, jurginai turi ir du trūkumus: n...
  • Nepakeičiama šiuolaikinės virtuvės daržovė

    Raudoni, žali, geltoni, oranžiniai, juodi, violetiniai ir net balti, įvairiausių formų, įsimintino skonio, o meilė jiems neblėsta! To­buli picos ir makaronų patiekalų, salotų kompanionai, puikiai tinka padažams ir sriuboms – universalumui ribų nėra ir šiuo­laikinę virtuvę be jų sunku įsivaizduoti.
  • Cidonija: reta, bet kvapni sodo viešnia

    Mūsų soduose cidonijos rečiau auginamos kaip sodo augalai, dažniau – kaip dekoratyviniai, pavasarį pasipuošiantys gražiais, stambiais žiedais. Tačiau dėl vertingų savybių, sodininkas Jonas MATELIS pataria pasodinti sode ir derliaus kraitę paįvairinti vertingais vaisiais. Be to, paprastoji cidonija puikiai tinka kaip poskiepis žemaūg...
  • Saldieji agurkai ruda žievele – indiškieji ‘Sikkim’

    Daigų ūkio „Tavo daržas“, įsikūrusio Kauno r., Smiltynų 1-ajame kaime,  puoselėtojas Artūras SOIKINAS tvirtina, kad iš Indijos atkeliavusią nestandartinę agurkų ruda ir kieta žievele veislę ‘Sikkim’ verta išbandyti dėl saldesnio skonio ir ilgo išsilaikymo. Šie augalai, kitaip dar vadinami ...
  • Ten, kur susitinka gamta ir kolekcininko aistra

    Iš Kauno apylinkių į Vilniaus kraštą persikėlusi Eglė GINTAUSKIENĖ atsigabeno ir augalų iš ankstesnės sodybos. Juos įkurdino naujoje vietoje ir per keletą metų savo kolekciją išplėtė, kad vien bijūnų veislių gerokai daugiau nei šimtas. Darbšti ir kantri daugiamečių gėlių kolekcininkė pastebi, kad laikui ...
  • Bulvių gėlė, bet ne daržovė

    Pamatyti vadinamąją bulvių gėlę-medį, kitaip – paprastąjį ožerškėlį tarp Lietuvos augintojų – itin retas atvejis. O jeigu kas nors ir auginęs, žinios apie šią gėlės rūšį dažnokai kuklios. Tad kas gi ta gražuolė švelnaus kvapo kambarinė gėlė, žydinti labai panašiai kaip bulvė, pasiteiravome patyrusio...
  • Norite skanių ir kokybiškų bulvių – patikrinkite, ar jas teisingai laikote

    Bulvių gumbai yra gyvi organizmai, tad laikomi sandėlyje patiria aplinkos poveikį. Ar skanias, traškias ir maistingas bulves valgysime iki naujo derliaus, priklauso nuo to, kokiomis sąlygomis jas laikysime. Jau dabar patikrinkite jų būklę, patalpos temperatūrą, drėgmės lygį ir oro judėjimą. Nepamirškite bulves visuomet laikyti visi...
  • Ir viduržiemį yra ką veikti sode

    Sausis įpusėjo – nepamirškite pasidairyti po sodą. Dr. Juozas LANAUSKAS ragina sodininkus kartkartėmis ten užsukti ir apžiūrėti vaismedžius: ar negraužia kiškiai, ar žalos nepadarė pelės, kiti graužikai, ar vėjas nenudraskė aprišalų.
  • Hygge kultūra: „Gerumas tas gyvenimas, gerumas...“

    Kažkas baigėsi, kažkas tęsiasi. Nušurmuliavo šventės, liko žiema, šiltos striukės, šalikai, ilgi tamsūs vakarai, slidūs takeliai ir du ilgi mėnesiai iki pavasario. Geriausia juos išgyventi moka prie žiemos ir tamsos pratę skandinavai, sukūrę hygge kultūrą. „Tai – daniškas žodis, kurio arčiaus...
  • „Nemuno 7“ – želdynas kultūros erdvėje

    Metai, kai Kaunas buvo paskelbtas Eu­ropos kultūros sostine, baigėsi. Ši programa išsiskyrė tuo, kad daug dėmesio buvo skiriama projektams, ateičiai likusiems tik vaizdo juostose, žmonių prisiminimuose ir įspūdžiuose. Stiprioji šio reikšmingo įvykio pusė – itin didelė renginių ir veiklų įvairovė, leidusi suj...
  • Pikis – ginklas nuo vėžio

    Pats paslaptingiausias, sudėtingiausias ir įdomiausias bičių produktas – pikis, dar vadinamas tarptautiniu žodžiu propolis. Jį pievų darbštuolės gamina surinktas augalų dervas maišydamos su vašku, seilėmis ir kitu sekretu. Tyrimus atlikę mokslininkai mano, kad šiame gaminyje yra net apie 180 sudėtinių dalių...
  • Pirmieji namai

    Kaip nepasiklysti daigyklų ir vazonėlių įvairovėje, kad išaugintume kokybiškus daržovių ir gėlių daigus, „Rasų“ skaitytojams pataria dr. Julė JANKAUSKIENĖ ir UAB „Jūsų sodui“ direktorius Petras BASALYKAS.
  • Azalijos: puiki dovana ir džiaugsmas, kai trūksta žiedų

    Kai žiemą daugelis gėlių pasineria į grožio miegą, pražysta azalijos. Pasak oranžerijos specialistės dr. Juditos VARKULEVIČIENĖS, dažniausiai mūsų namus puošia hibridinės veislės – tai indinio ir Simso rododendrų palikuonys. Tai šiuolaikinės, gausiai žydinčios azalijos, per jų žiedus nematyti net lapų. Ir pasirinkimas turting...
  • Ar jau žinote, kur sodinsite bulves?

    Žiemos dienos trumpos, o vakarai ilgi, ramiai gurkšnojant šiltą arbatą, galime pasvarstyti, kuris laukas ateinantį pavasarį bus tinkamiausias bulvėms sodinti. Žinoma, geriausia ūkyje laikytis sėjomainos, nes jau iš anksto pagal pasėlių rotaciją planuojama, kur kokios kultūros bus auginamos.
  • Šis produktas ne tik pagerina maisto skonį...

    Augalinis aliejus – būtina suaugusių žmonių kasdienio raciono dalis. Mokslininkai per dieną rekomenduoja suvartoti apie 4 šaukštelius, kad sustiprėtų širdis. Mat augaliniame aliejuje gausu ne tik riebiųjų omega 3 rūgščių, bet ir nepakeičiamosios linoleno rūgšties. Ji svarbi tuo, kad sumažina blogojo chole...
  • Tylūs daržo ir sodo atėjūnai

    Vykstant intensyviems augalų mainams ir pastaraisiais šimtmečiais vis plačiau ir daugiau jiems keliaujant iš vienos pasaulio šalies į kitą, kai kurių kelionės be bilieto tapo gana įprastu reiškiniu. Tarp jų ir svetimžemiai augalais – vienmetė šiušelė, jau pripažinta invazine, ir dirvinis bei status...
  • Kada gi iš tikrųjų sėti paprikas?

    Jau apsirūpinę sėklomis paprikų augintojai senokai domisi, kada tinkamiausias metas joms sėti. Kristina AUSTYNIENĖ iš Tauragės rajono Norkaičių, patyrusi daržovių ir jų daigų augintoja, atsako, kad tai priklauso nuo to, kur auginsime šias daržoves. Tačiau svarbu nedaryti tam tikrų klaidų, tarkim, išsigliaudenti pirktinę papr...
  • Viskas, ko nežinojote apie ananasus

    Prieš trejus metus Kretingos muziejaus Žiemos sodą papildė naujas egzotinis augalas – ananasas. „Savo pačios užaugintą ananasą su jau užsimezgusiu vaisiumi muziejui padovanojo mūsų rajono gyventoja kurmaitiškė Asta Tamošiūnienė, – pasakojo muziejininkė Jurgita Tertelienė. – Tad proga plačiau pa&scaron...
  • Ar bandėte užsiauginti anyžiaus?

    Pasak vaistininkės, žolininkės ir vaistažolių augintojos, Jadvygos Balvočiūtės, prieš Kalėdas namai pakvimpa anyžiais. Jo dedame į kepinius, mėsos ir žuvies patiekalus, užplikiname sveikatą stiprinančios arbatos ar kaitiname vyną su aromatingosiomis žvaigždutėmis. Pasirodo, jo užauginti galime ir savo darželio lysvėje.
  • Prisiminkime žaliąsias cukinijas

    Žiema kaip reikiant įsibėgėjo, daržo derlius sandėliuose jau pamažu tirpsta, bet visada verta prisiminti žaliąsias cukinijas. Jas maistui ruošti galima termiškai neapdorotas ir neluptas, salotoms, sumuštiniams, kepti arba įdaryti mėsa, varške, daržovėmis, virti, troškinti, šaldyti ir konservuoti. Cukinij...
  • Šviežios, traškios, sultingos – iš po sniego

    Tarp augintojų vis dažnėja bandymai lysvėse žiemoti palikti morkas, pastarnokus, kopūstus... Pašnekinome kelias daržovių augintojas, kurios morkų pasikasė ir lapinių kopūstų pasiskynė jau po sniego pūgų, pirmomis sausio dienomis.
  • Šventės baigėsi – kur dėsime eglutes?

    Po Trijų Karalių naujas rūpestis – tenka nupuošti gruodį džiuginusias Kalėdų eglutes, bet kur dėti medelį? Dendrologijos draugijos ekspertės, dendrologės Rimos ŽEBRAUSKAITĖS nuomone, ką su jomis daryti teks spręsti patiems. Jeigu eglutė nukirsta, galite ją nunešti į specialią aikštelę – vėliau žaliaskarės tampa b...
  • Medus iš... saldainių

    Ši istorija nutiko maždaug prieš dešimtmetį, bet aktuali ir pamokanti net šiandien. Pasirodo, bites vilioja ne tik gamtos sukurti medingi augalai. Jos iš žiedadulkių pagamintą medų gali „pagardinti“ ir žmogaus sukurtais maisto produktais. Tik ar tai pagerina medaus kokybę? Europoje nutikęs įvykis ai...